30.5.2016
Nuotiolla-BergenTikin kipparilla on takanaan melkein 20 seilausta Norjaan, joten kannattaa kuunnella hänen vinkkejään kivoista satamapaikoista. Päivän luoviharjoitusten jälkeen hiivimme eilen pieneen luonnonsatamalahteen, jossa illalla oli enää kolme Suomen lippua. Edellisen illan ja yön mökä Haugesundin kaupungin rannassa vaihtui käen kukuntaan ja lampaiden määkimiseen. Nekin lopettivat ilta kymmeneltä toisin kuin nuoriso cityn rannassa. Hyvä oli päättää kaunis seilauspäivä rauhaiseen hetkeen iltanuotion äärellä täällä kuvankauniilla Norjan rannikolla.

 

 

Tuulee-Skagenissa
Skagenissa tuulee.

28.5.2016
Skagerrakissa tuulee usein ja paljon. Me vietimme kokonaista kolme vuorokautta Skagenissa odotellen meren rauhoittumista. Torstaina 26.5. oli herätys auringon noustessa ja klo 5 Melina ja Meriida suuntasivat Skagerrakin poikki kohti Norjaa. Ja vain 36 tuntia myöhemmin, kun lokissa oli 221 nm, alukset kiinnittyivät Stavangerin luoteispuolella olevaan Skudeneshavnin viehättävään satamaan. Tikin kippari Antero oli jo odottamassa pullo kylmää kuplivaa valmiina. Olihan nyt pieni juhlahetki, kun FSR16 -laivueen kaikki alukset olivat ensimmäisen kerran yhdessä.
Täältä edetään omia latuja pohjoista kohti. Tikki lähti heti aamusta ja muut pikkuhiljaa perään. FSR-kierroksella tarvittavasta neljästä vieraslipusta on jo kolmas käytössä ja vasta kaksi viikkoa sitten lähdettiin Suomesta.

 

Meriida-merellä
Purjeen takana s/y Meriida

23.5.2016
FSR16 laivueen Melina ja Meriiida saapuivat Köpikseen lauantai-iltana, mutta aamun aurinko herätti varhain jatkamaan matkaa kohti 150 nm päässä olevaa Skagenia. Tasan vuorokautta myöhemmin huvijahdit rantautuivat Jyllannin kärjen sumuun ja sateeseen. Tikki pääsi taas päivää ennen purjehtimaan Skagerrakin yli ja on jo Norjan eteläisimmässä kaupungissa Mandalissa. Melina ja Meriida saattavat viihtyä Skagenissa pitempäänkin, sen verran pahalta näyttää sää lähipäivinä Skagerrakissa.

 

20.5.2016
Kalmarissa tosiaan pysähdyttiin; pizzalle. Vielä samana iltana Meriida ja Melina suuntasivat Kalmarin salmeen kokka etelälounaaseen. Aamulla saimme palkinnon, kun kevyt itätuuli virisi salmen eteläpäässä. Hetkessä nousivat iso ja genaakkeri molemmissa veneissä ja sitten vaan nautittiin sileän veden ilosta 6 – 7 solmun nopeudella auringon paistaessa . Bornholmin Allinge oli määränpää, mutta pitihän sitä käydä jossain lounaalla. Christiansön satamassa köydet olivat kiinni vajaa kaksi tuntia ja illalla olimmekin jo Allingessa. Tikki huitelee jossain Kattegatissa ja kehuu kelejä; shortsit ja t-paita riittää. Sinne mekin jatkamme lähipäivien aikana.

Melina_eteläitämeri
Aurinkopurjehdusta – s/y Melina

 

17.5.2016
FSR16-laivueen matka on jatkunut Itämerellä. Sy Tikki on jo saapunut Karlskronaan ja sy Meriida on nyt Öölannin salmessa ja puolenyön tuntumassa Kalmarissa.

Sy Melina saapui tunti sitten Visbyn sataman edustalle, mutta sitten tutkittiin taas uusia säätietoja. Kahdesta huonosta vaihtoehdosta piti valita se vähemmän huono ja niin aallonmurtajan portilla otettiin uusi kurssi Öölannin salmeen. Eli Melinan perinteinen purjehdus “Itämeren rannikkokaupungit mereltä nähtynä” jatkuu. Ehkä sentään pysähdymme Kalmarissa keskiviikkoiltana.

 

16.5.2016
Sunnuntain iso valopilkku saapui Melinan kannelle klo 16.30 ja poistui sieltä varttia myöhemmin. Aquamaticin Mika Anttila tuntee Reiskan värkit 20 vuoden kokemuksella, joten hänelle kyseessä oli vain pikku viritys. Kapu kumartaa syvään ja suosittelee häntä kaikille pohjoisen pallonpuoliskon veneilijöille.Turun Pikisaaresta nappasimme kannelle gasti Maurin, joka näin saatiin haettua suorastaan kotiovelta. Samana iltana pistelimme vielä Korppoon kulmille, joten päivämatkaa kertyi noin 90 nm. Ja kaikki ankarassa kaatosateessa koneella. 

Maanantaiaamu on kuin toisesta maailmasta; sininen taivas , aurinkoista ja nyt Melina lipuu 5 solmua neljän metrin tuulessa ja sileässä vedessä. Iltapäivällä ohitamme Utön ja tiistaina illalla saavumme Visbyseen.
Tikki on jo ehtinyt Kalmariin ja pitää siellä tuulta. Meriida lähti aamuvarhain Utön satamasta kohti Visbytä. Eli näin FSR16 -laivue on jo hajaantunut pitkin Itämerta.

 

15.5.2016
Suomen Valtameripurjehtijoiden eskaaderi Fennoskandian ympäri on alkanut kolmen veneen voimin, kun 4000 nm matkalle lähtivät sy Tikki, sy Meriida ja sy Melina. Antero Järvisen kipparoima Tikki lähti jo torstaina 12.5. kauniissa kelissä ja itätuulessa. Tätä kirjoitettaessa alus on varmaan jo Ruotsin Nynäshamnin eteläpuolella. Perjantai-iltana 13.5. lähti perään Ilkka Liukkosen kipparoima Melina ja Matti Lindholmin Meriida varhain lauantaiaamuna 14.5.

Nämä veneet viettivät yhteisen illan Hangossa ja matka jatkui sunnuntaina aamulla klo 5 kohti länttä. Mutta sitten tuli Melinalla ongelma. Reiskan tutkaplotteri jumittui eikä mikään keino auttanut. Muutaman puhelun jälkeen oli saatu uudet nuotit. Ei muuta kuin kokka kohti Turkua, josta jopa su iltana saa apua ongelmaan. Noin 11 tuntia Hangosta lähdön jälkeen Melina on nyt Turun vierasvenesatamassa ja noin vartin päästä odotetaan kannelle Raymarinin huoltokaveria. Nyt vaan toivotaan parasta.