Elokuun viimeinen viikonloppu sai ilmapuntarin sekoamaan; lukemat tippuivat kolmessa tunnissa 10 yksikköä. Sen kyllä huomasi suojaisessa Suomenlinnan vierassatamassakin, jonne jopa 18 venekuntaa ja lähes 50 henkeä oli saapunut viettämään Suomen Valtameripurjehtijoiden kesätapaamista ja samalla vastaanottamaan Fennoscandia Round 2016 -laivuetta.

Suokki_veneet

 

FSR-veneet Melina, Meriida ja Tikki ovat nyt purjehtineet yli 4000 meripeninkulman matkan koko Fennoskandian ympäri. Retki kesti kolme ja puoli kuukautta eli 15 viikkoa, josta ajasta viisi viikkoa vietettiin Venäjällä ja seitsemän viikkoa Norjan rannikolla. Keskimääräinen päivämatka oli noin 40 nm ja pisin yhtenäinen osuus Barentsin meren ja Vienan meren yli Arkangeliin oli 524 nm.
Matka kokonaisuutena oli varsin hieno ja mielenkiintoinen sekä vastasi pitkälti ennakko-odotuksia. Viranomaisten toiminta Arkangeliin saavuttaessa oli ainoa iso miinus. Kaikille veneille lätkäistiin mojovat sakot ”laittomasta maahantunkeutumisesta”, vaikka agenttimme oli hyvissä ajoin informoinut laivueen saapumisesta Venäjän aluevesille. Prosessi on valitusvaiheessa ja odotamme vastausta lähiviikkoina. Onneksi saimme poistua maasta, vaikka sakot ovatkin edelleen maksamatta. Voimme kuitata sakot myös istumalla 10 päivää vankilassa ja ehkä senkin voi tehdä täällä Suomen puolella vaikka Suomenlinnassa. Siellähän sitä olisi mukava olla muureja korjaamassa.

snapsit
Snapsit Fennoscandian kiertäjille


Suomenlinnan ohjelmaan mahtui monenlaista. Oli hyvin mielenkiintoinen kierros paikoissa, jonne tavallinen turisti ei pääse. Oli open-deck tapahtuma, jolloin jäsenkunta sai ihmetellä toinen toistensa paatteja ja härpäkkeitä. Eniten huomiota sai Match II, joka on kuuluisa, alun perin ruotsalainen, salonkivene vuodelta 1918. Nyt on sitten istuttu samalla sohvalla kuin Greta Garbo ja muutama kuninkaallinen. Kyllä säväytti.

kartta
Suomenlinnan behind the scenes -kierroksella


Ilta Valimossa aloitettiin muistelemalla suomalaisen valtameripurjehduksen juuria s/y Skopbank of Finlandin kippari Kentsun kanssa. Sieltä se kumpusi innostus itse kunkin matkoille maailman merille. Valimon keittiö takasi taas kerran mainion illan, jonka aikana Ruffe kitaroineen heitti elämänsä ekan keikan.
Suomen Valtameripurjehtijoiden seuraava isompi tapahtuma on Vene 2017 yhteydessä. Tervetuloa taas mukaan kannelle.

Kylpytakin-luovutus
Skopbank of Finlandin kippari Kenneth Gahmberg sai aikanaan purjehdushankkeeseen tehtyn, 35-vuotta vanhan kylpytakin.
Rufe_soittaa
Kari “Ruffe” Nurmi viihdytti merellisillä lauluilla päivällä veneissä sekä iltajuhlassa.