Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n veneilykauden päätösgaalassa julkistettiin SPV:n hallituksen valinta Vuoden matkapurjehtijaksi. Arvostetun tittelin sai tänä vuonna Suomen Valtameripurjehtijat ry:n hallituksen jäsen ja HSK:n Kari ”Ruffe” Nurmi.

Vuoden_1_web
Ylättynyt? Kyllä!
Vuoden_2_web
Pelkkää hymyä…

Ruffen purjehdushistoria on poikkeuksellinen, josta syntyi Seikkailun suolainen maku -kirjakin vuonna 2009.  Täytettyään 20 vuotta nuori mies onnistui hankkimaan 9-metrisen purjeveneen, jolla lähti samantien pitkille matkapurjehduksille. Ensin Itämeri päästä päähän ja sen jälkeen Pohjois-Atlantille Färsaarille, jonne arvaamattomien olosuhteiden takia harvoin kukaan purjehtii.

Jo kokeneena, mutta vasta 23-vuotiaana hänestä tuli vuonna 1992 nuorin suomalainen, pienimmällä veneellä, Atlantin ylittänyt kippari  ja seuraavana vuonna hän ylitti Atlantin uudelleen purjehtimalla veneensä kaverinsa kanssa kahdestaan takaisin Amerikasta Suomeen. Tuolloin ei veneessä ollut sää-fakseja eikä satelliitti-puhelimia, tuulimittarista puhumattakaan. Kukaan ei tiennyt missä menimme ja vastaan otimme sen sään mitä kulloinkin eteen tuli.

Viimeisin suuri purjehdusseikkailu, edelleen samalla 25 vuotta vanhalla veneellä, suuntautui Jäämerelle kohti pohjoista napajäätikköä ja mies onnistui kiertämään ensimmäisenä muoviveneellä arktisten Huippuvuorten ympäri. Jännittävällä matkalla jopa jääkarhu hyökkäsi retkikunnan kumiveneen kimppuun Huippuvuorten pohjoisrannikolla.

jääkarhu_kumppari2
Hetki ennen hyökkäystä Huippuvuorilla.
huippuvuoret_web
Bavaria 300 ankkurissa Huippuvuorilla

Ruffe tunnetaan myös erikoisista tempauksistaan luonnon puolesta. Niissä hän tuo ympäristöön ja Itämereen liittyviä epäkohtia esille. Vuonna 2015 hän purjehti kuuluisan tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-lautan mallin mukaan rakennetulla laiturilla Suomenlahden yli lisätäkseen tietoisuutta kasvavan laivaliikenteen tuomista riskeistä rakkaalle Itämerelleen. Vuonna 2017 hän lennätti ensimmäisenä Drone-kuvauskopterin Suomenlahden yli, josta syntyi info-video Suomenlahdesta.

Tänä vuonna Ruffe purjehti kaverinsa kanssa Atlantin yli Itämerellä. Kyseessä oli pisin yhtäjaksoinen avomeripurjehdus Itämerellä, jossa pysähtymättä purjehdittiin 2700 mpk eli Atlantin ylityksen matka. Hankkeen aikana tehtiin ensimmäistä kertaa mikromuovitutkimusta purjeveneellä yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa.

Atlantinyli_web

Ruffe on seikkailuillaan osoittanut, että kaikki on mahdollista, kun vain uskoo asiaansa ja unelmiinsa. Eikä esteenä ole koskaan ollut pieni vene. Hän haluaa myös innostaa ihmisiä veneilyn ja luonnon pariin mm. kirjoittamalla matkoistaan ja kuvaamalla niitä. Viimeisintä Atlantin yli Itämerellä –videosarjaa on mm. YouTubessa katsottu yli 130.000 kertaa.

Seikkailut jatkuvat edelleen samalla, 30 vuotta vanhalla, Bavaria 300 -veneellä.