DCIM100MEDIADJI_0024.JPGPentala Weekend & Valtameriseminaari 2019

Jo lähes perinteiseksi muodostunutta Suomen Valtameripurjehtijoiden viikonlopputapaamista ja Valtameriseminaaria vietettiin tänä vuonna Espoon Pentalassa 6.-8.9. Pentalan saaressa sijaitsevaan ESF:n retkisatamaan ja sen viihtyisään paviljonkiravintolaan kokoontui syksyisenä viikonloppuna 20 venettä ja 59 valtameripurjehtijaa.

Tässä jutussa yhteenveto viikonlopun tapahtumista ja tunnelmista.

Perjantai – Videoilta

Ensimmäiset veneet kiinnittyivät perjantaina Pentalan laituriin jo iltapäivällä ja iltaan mennessä laituri täyttyi mitä upeimmista valtameripursista. Laiturilla riitti pätevää saapumisapua ihan jokaiselle tulijalle. Viimeisten saapujien köysiä otettiin vastaan iltahämärässä.

Perjantain iltaohjelmana katsoimme Ravintola Pavenin tiloissa ainutlaatuista videomateriaalia vuosien takaa. Hallitus oli saanut käsiinsä legendaarisen filmin 1980-luvun lopulta, jossa Hannu Aulin miehistöineen S/Y Kristiinalla, Pertti Duncker miehistöineen S/Y Merivuokolla ja S/Y Merituuli seilasivat yhdessä Helsingin Lauttasaaresta Utön saarella jäitä uhmaten itsenäisyyspäivän aikaan. Alustuksena filmille kuulimme itse Hannun kertomana reissun taustoja ja tapahtumia. Filmillä näimme “poikamaista menoa”, jossa ei veneitä eikä miehistöä säästelty!

Pe_videoilta
Hannu Aulin perjantain videoillassa.

Lisäksi katsoimme tallenteen vuosien takaisesta Ylen TV -uutisesta, jossa kerrottiin Suomen Valtameripurjehtijoiden ensimmäisestä kokoontumisesta Kotkan Meripäivillä heinäkuussa 2016. Videossa vilahteli tuttuja kasvoja yleisöstä. Erityistä hilpeyttä herätty uutispätkän kohta, jossa valtameripurjehtija toteaa haastattelijalle, että sopeutuminen takaisin yhteiskuntaan on erittäin vaikeaa pitkän purjehdusmatkan jälkeen.

Muuten perjantai-iltaa vietettiin vapaan seurustelun merkeissä.

Laiturilla

Lauantai – Valtameriseminaari

Lauantai-aamuna omalla veneellä saapuneiden heräillessä punkistaan taksivene toi Pentalaan päivävieraiksi saapuneen seminaariväen. Aamukahvittelun jälkeen alkoi Valtameriseminaarin ohjelma, joka koostui 30-60 minuutin esityksistä eri aihepiireistä ja vilkkaasta keskustelusta. Seminaariosuutta oli tänä vuonna hieman kevennetty aiempiin vuosiin verrattuna, jotta osallistujille jäi enemmän aikaa keskusteluun ja kokemusten vaihtoon.

 

IMG-6151

Valtameriseminaarin avasi SVMP:n hallituksen puheenjohtaja Kari “Ruffe” Nurmi toivottamalla osallistujat tervetulleeksi ja esittelemällä hallituksen jäsenet.

Varsinaisen ensimmäisen seminaariesityksen piti Raija Alapeteri kertomalla kipparoimansa Ocean Ladies naisiston matkasta Atlantin yli ARCissa 2018. Edellisenä vuonna Valtameriseminaarissa saimme kuulla Pia Siukosaaren kertomana reissun valmisteluista ja nyt kuulimme itse purjehduksesta. Raija kertoi matkasta Suomesta Las Palmasiin, ARCin lähtövalmisteluista ja matkan aikana ilmenneestä kölisauman vuodosta, sen korjaustoimenpiteistä Karibialla ja siitä miten naisiston lainapursi tuotiin takaisin Suomeen.

Raija
Raija Alapeteri

Atlantin aalloilta ja Karibian helteestä hyppäsimme seuraavaksi talvipurjehtimaan Norjaan ja Huippuvuorille vapaalaskija-purjehtija Juho Karhun S/Y Sylvialle. Juhon upeat kuvat ja poikkeuksellisen arktiset purjehdusolosuhteet herättivät yleisössä paljon kysymyksiä ja mielenkiintoa. Keskustelimme mm. Norjan ja Huippuvuorten säästä ja sääennusteista, työnteosta veneestä käsin sekä vesihuollosta ja pyykinpesusta talviaikaan purjehdittaessa.

Juho
Juho Karhu

Buffet-lounaan jälkeen saimme kattavan tietopaketin siitä mitä veneen lääkekaapin pitäisi varata valtamerille. Purjehtiva lääkäri, fysioterapeutti Tina Hellstenin esityksen jälkeen keskustelimme mm. viime aikoina venekokoon kutistuneista defibrillaattoreista ja laitteen tarpeellisuudesta/tarpeettomuudesta pienessä valtamerialuksessa.

IMG-6163
Tina Hellsten

Seuraavaksi meillä oli kunnia toivottaa tervetulleeksi Suomeen S/Y Sareman Pekka ja Riitta Kauppila. Saimme kuulla pienen osan Sareman 11 vuoden purjehdusmatkasta kun Pekka kertoi meille Sareman seikkailuista koillis- ja luoteisväylällä sekä Antarktiksella. Kauppilat ovat siis Sarema-veneellään ensimmäinen suomalainen venekunta, joka on purjehtinut maailman ympäri arktisella alueella. He onnistuivat myös matkallaan pääsemään toisena suomalaisena venekuntana Etelämantereelle.

IMG-6164
Pekka Kauppila

Esityksen jälkeen Pekan ja Riitan vanha ystävä Auli Irjala piti tunteikkaan kotiinpaluupuheen, jossa toivotti heidät tervetulleiksi takaisin maaelämään, nyt pysyvästi sekä lausui kiitokset kaikista tiedoista ja taidoista sekä vuosia kestäneestä ystävyydestä.

Tauon jälkeen kokoonnuimme jälleen Ravintola Paveniin illanviettoon, jonka aluksi saimme kunnian kuulla Tapio Lehtisen – ensimmäinen yksin, pysähtymättä ja ilman moderneja apuvälineitä maailman ympäri purjehtineen suomalaisen – tarinan. Tapion tarinat Golden Globe Racen kokemuksista, kertomus alkumerestä ja albatrosseista saivat yleisön silmäkulmat kostumaan.

Tapion saapuessa Golden Globe Racesta Suomeen S/Y Asterialle kesällä 2019, SVMP:n edustajana Ilkka Liukkonen kutsui hänet yhdistyksemme “kutsutuksi” jäseneksi. Jäsenyyden merkiksi ja kunnianosoituksena poikkeuksellisen historiallisesta purjehdussaavutuksesta, Pia Siukosaari ojensi Tapiolle SVMP:n viirin ja jo merimaileja nähneen skrapan barnakkeleita silmällä pitäen.

IMG-6169
Tapio Lehtinen, Ruffe ja Pia Siukosaari

Seminaariesitysten jälkeen ilta jatkui kolmen ruokalajin illallisella ja SVMP:n ikioman Tom & Ruffe duon rytmittämänä.

IMG-6173
Kari “Ruffe” Nurmi ja Tom Backas

Sunnuntai – Kohti kotia

Sunnuntaina aamuvirkuimmat olivat irrottaneet köydet ja suunnanneet kohti kotia jo ennen kun pikkutunneille gin&tonicia nauttineet ehtivät aamukahvin keittoon. Yksitellen vene toisensa jälkeen miehistöt suuntasivat kohti kotisatamaa ja tulevia valtameriseikkailuja inspiroituneina ja toisten kokemuksista oppineina.

IMG-6160

Entäs ensi vuonna?

Tapahtuman jälkeen hallitus lähestyi kaikkia Suomen Valtameripurjehtijat ry:n jäseniä palautekyselyllä. Palautetta toivottiin – ja sitä myös saatiin – sekä Pentalan viikonlopputapaamiseen osallistuneilta että niiltä, jotka eivät jostain syystä olleet tapahtumassa mukana.

Palaute Pentalan tapahtumasta oli erittäin positiivista. Palautteen avulla saimme paremman tuntuman siitä miten jäsenistö toivoo Valtameriseminaaria ja muuta yhdistyksen tapahtumatoimintaa kehitettävän. Palaute tullaan huomioimaan seuraavaa viikonlopputapaamista suunniteltaessa ja siitä jaetaan yhteenveto koko jäsenistölle alkutalvesta.

Hallitus kiittää kaikkia Pentalan tapahtuman esiintyjiä, seminaariin osallistuneita ja palautekyselyyn vastanneita. Aktiivisesti tapahtumissa ja Facebookissa osallistuvalle väelle on mukava järjestää yhteistä toimintaa. Tästä on hyvä jatkaa ja kehittyä!

Hallitus – Kari, Tom, Piia, Matti ja Sanna

Pentala_laituri