S/Y Omaha – Aiski Kainuvaara ja Miia Pärnänen.

S/Y Omaha lähti Helsingistä “mutkan kautta” kohti Helsinkiä 28.6.2016. Lähdön hetkellä ajatus oli seilata maapallon ympäri 6 vuodessa.

Omahaa kipparoi pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Aiski, joka on ollut merellä koko ikänsä regulaattori suussa. Matruusiksi on 8 vuodessa pätevöitynyt Miia Savonlinnasta. Pariskuntaa yhdistää sukellusharrastus ja Omaha on heidän ensimmäinen veneensä.

Vene
Malli: Alaska
Pituus: 42’’ + nenä + uimataso
Valmistaja: Motiva noin 35v. sitten
Leveys: 3.8m
Syväys: 2.6m
Masto: 15m kutteritakiloitu sluuppi
Paino: 25 000 kg matkakamojen kanssa
Moottori: Volvo 100 hv
Navigointijärjestelmä: Furuno + Navionics + open CPN
Autopilotit: Furuno + Hydrovane tuuliperäsin
Sisustus: Mahonki

Veneen koko tekniikka uudistettiin ennen lähtöä, moottori peruskorjattiin ja veneeseen rakennettiin uimataso sukeltamisen helpottamiseksi. Omaha telakoitiin, hiekkapuhallettiin ja maalattiin Portugalin Portimaossa ennen Atlantin ylitystä vuonna 2016. Myöhemmin moottorin kampiakselin katkettua Etelä-Amerikan itäpuolella sitä korjattiin antaumuksella Brasiliassa.

Reitti
Tammikuussa 2020 Omaha on ollut reissussa 4 vuotta ja ehtinyt Ranskan Polynesiaan asti. Merimaileja on kertynyt tähän mennessä lokiin noin 27 000. Omaha ei siis ole seilannut ihan sitä suorinta reittiä.

Omaha matkasi Suomesta Kielin kanavaa pitkin Pohjanmerelle, Englantiin ja Biskajan yli Espanjan Galiciaan. Gibraltarilla tehdyn pikastopin jälkeen Omaha purjehti Las Palmasiin ja pasaatituulilla Karibialle vuoden vaihteessa 2016-2017.

Karibialla sukeltelun jälkeen Omahan matka jatkui suureksi seikkailuksi muodostuneen purjehduksen merkeissä Brasilian kautta kohti Patagoniaa ja Ushuaiaa.

Vuonna 2018 matka jatkui Chilen saariston läpi, Juan Fernadezin saarille (toiselta nimeltään Robison Crusoe) sekä Rapa Nuille (aiemmin tunnettu nimellä Pääsiäissaaret) ja siitä Englannille kuuluvalle Pitcairnille. Sitten Omaha saapui Ranskan Polynesiaan missä se on kulkenut reittiä Gambier – Tuamotus – Societyn saaret (Tahiti yms.) – Marquises saaret.

Maalis-huhtikuussa 2020 Omahan matka kohti Helsinkiä jatkuu Ranskan Polynesiasta kohti Cook-saaria, Samoaa, Tongaa, Fiziä, Vanuatua tai jotakin vastaavaa reittiä.

Omahan suunnitelmassa ei ole tyypillinen pallonkiertäjän piipahdun Australiaan tai Uuteen-Seelantiin vaan he aikoivat lähestyä Kaukoitää: Omahan miehistö on jo matkaan lähtiessään unelmoinut seilaavansa Japaniin.

Seuraa
Aiski ja Miia päivittävät kuulumisia ja kokemuksia sekä raportoivat realistisesti matkapurjehtijan arjesta teemalla PPP = Paska Päivä Paratiisissa.

Omahan matkaa voi seurata heidän blogistaan tai Facebook-ryhmässä SY Omaha – pyydä rohkeasti pääsyä suljettuun ryhmään.