Kun purjehdimme valtamerillä kohtaamme usein ukkosrintamia, joissa salamointi esiintyy runsaasti, siksi on erittäin tärkeää tehdä veneelle kunnollinen ukkossuojaus. Ukkosessa syntyy sähkövarauksia, kun ilmahiukkaset ja mikroskooppiset jäähiutaleet liikkuvat ilmavirtauksessa ylöspäin. Varaukset syntyvät pilviin siten että pilven yläosassa on plus-varaus ja pilven alaosassa on negatiivinen varaus, myös maa on negatiivisesti varautunut. Pääasiallisesti salamat syntyvät pilven sisällä koska matka on lyhin pilven alaosasta yläosaan, mutta joskus varaus on niin suurin, että purkaus (salama) tapahtuu maahan. Maan negatiivinen varaus on kertynyt korkeihin kohtiin, josta sitä purkautuu jatkuvasti. On myös todettu, että varaus kertyy piikkimäisiin kohtiin, josta sitä purkautuu eniten.

Veneen ukkossuojaus:

Veneen masto, vantit, staakit muodostavat ns. faradyhäkin kunhan ne yhdistetään kaapelilla köliin kts. alla olevaa kuvaa:

Ukkossuoja2

Maston huippuun kannattaa asentaa teräväkärkinen tai puolipyöreä ukkosjohdin, tämän tarkoituksena on poistaa varausta jatkuvasti ja siten ehkäistä salaman osumista.